Brickbandens Dag !

PRESSMEDDELANDE
17 mars 2024

Var med och fira Brickbandens Dag varje år 9:e juni !

Kulturskatter försvinner om vi inte bryr oss. Vi kan lätt bli historielösa om vi inte skickar fina och användbara föremål vidare till nästa generation. Att hänga serveringsbrickor i brickband är en Nordisk tradition som är minst 100år gammal.
Nu introduceras Brickbandens Dag!


Det är kvinnan bakom det världs-unika BrickbandMuseum på södra Öland, Malene Langborg, som tagit initiativ till en dag tillägnat brickbanden. Varför inte? Det finns så mycket annat vi markerar och firar. Allt som är fredligt och har goda intentioner, tycker jag vi människor ska koncentrera oss på.
Tanken är att alla som har ett brickband hemma, ska ta fram det och ta en bild och lägga upp den på sociala medier med hashtag #brickbandensdag kring 9:e juni varje år. Då viser man, att man uppskattar vårt kulturarv och förstår att det är viktigt att bevara!
Museet har skapat en Facebook-sida som heter Brickbandens Dag, här får man också gärna lägga upp sin brickbands-bild från väggen därhemma. Man kan tillika skicka sin bild till brickbandensdag@brickbandmuseum.se eller per sms till Malene, tel 0723300465.

Det finns en sida som samlar alla nationella temadagar som t ex Kanelbullens Dag, FN-dagen och allt mitt emellan. Brickbandens Dag vill vara med på listan, men www.temadagar.se har som kriterium, att dagen skall vara känd innan den kan accepteras på listan.

Om gammal kulturskatt ska ha en chans i framtiden, ska den integreras i nutiden, och det är fritt fram att hänga mycket mer än brickor i brickband, t ex gitarrer, filtar, tidningar, böcker, skärbrädor, trumpeter, kläder, fotbollar, boxar, zucchinis mm. Utformningen av brickband är också fri, man kan i princip använda alla sorters material, men det är praktisk med en ring i toppen av 1-2 textila band.
Malene designade sina egna Textile Hangers av återvunnet tyg, skickade in bilder till Formex designmässan, och blev våren 2023 nominerad till Design Talents. Därför tror Malene på brickbandens överlevnad!

www.Brickband.Museum
www.facebook.com/profile.php?id=61555076866751
www.temadagar.se
brickbandensdag@brickbandmuseum.se
#brickbandensdag
Malene Langborg, tel 0723300465

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *