About

Vad är ett brickband?

Svensk Wikipedia definierar det således:
“Ett brickband är ett tvådelat band som används för att hänga upp en bricka på väggen. Brickband är ofta i textila material men kan även vara av exempelvis plast eller läder. De kan vara enfärgade eller mönstrade. Bandet består av två öglor som förenas upptill av en ring eller sölja i ett hårdare material, exempelvis trä eller metall, och hängs i ringen eller söljan på en spik eller krok på väggen i ett kök eller en matsal. Brickband var vanliga i svensk heminredning omkring mitten av 1900-talet.
Benämningen brickband används även något slarvigt och oegentligt om brickvävda band.”


När Malene Langborg våren 2018 behövde ett litet kulturprojekt att kasta sin kärlek på, och upptäckte att ingen hade tagit sig an brickbanden, visste inte hon, att det skulle bli hennes liv ! 🙂
I alla fall öppnade hon världens första brickbandmuseum i en liten husvagn på en åkermark i norra Skåne en varm dag i juni 2018.
www.BrickbandMuseum.se
En personlig längtan gjorde att Malene våren 2019 flyttade till Öland och tog med sig museet. Husvagnen var svårt placerad och så småningom flyttade brickbanden in i ett litet hus.
www.hammarby.brickbandmuseum.se
2020 slog en dröm in; att brickbanden skulle möta en större publik. Således bodde alla banden i en liten utställningsbyggnad på Ölands Museum Himmelsberga sensommaren 2020 och hela säsongen 2021 (Påsk till Skördefest, april-oktober).
www.resmo.brickbandmuseum.se

När Malene tänker på barndomens somrar i Farmors sommarstuga i danska, sköna Rørvig, dyker också minnet om brickbandet på köksväggen upp. Här tog Farmor snabbt ner brickan för att servera sommarsaft för sina barnbarn. Farmor hade själv broderat brickbandet.
Tänk att ett sånt barndomsminne kan bli ett helt museum, en livsresa!
När museigäster otaliga gånger hade frågat Malene om hon själv sydde brickband (svaret var nej!), började hon, hösten 2019, att sy och utveckla brickband.
I modern form heter dom Textile Hangers, och man kan hänga allt från bärbara datorer, filtar, sittdynor, tidningar, gitarrer, trumpeter till såklart brickor i dom.
Kolla www.BrickbandsFabrik.se där Malene också syr andra inredningsdetaljer – allt av återvunnet material. För miljöns skull, för Världsarvets (södra Öland är Unesco-godkänd världsarv).

Brickbandens resa började i slutet på 1800-talet, men vem som uppfann brickbandet, är det ingen som vet. Vi vet att det började bli common att ha en fin bricka i brickband på 1920-talet.
Kvinnor sydde och broderade själv – en del av hemmets stolthet och ombonad. När kvinnorna i större stil på 1960- och 1970-talet jobbade ute, trycktes upp brickband i massvis, man köpte istället helt enkelt.
Kanske kring 1980, när köksinredningen blev annorlunda (mindre väggplats, ett smalt köksskåp till brickor) slutade människor prioritera brickband.

Idag är brickband kulturskatt!
Följ med på brickbandens ändå oändliga resa; besök Brickband.Museum och läs brickbandsbloggen på denna sida.
Tack! 🙂
Malene Langborg
Skapare av BrickbandMuseum

60tals-brickband med 50tals-bricka
(virknålen är 38 cm lång)