Verksamhetsberättelse 2023

Föreningen För Brickbandens Bevarande /FFBB fyller 1 år 23 januari 2023 och håller sitt första årsmöte 29 januari på Café SöderBönor i Mörbylånga. Vi började med lunch för egen räkning, därnäst möte. Styrelsen +en stödmedlem dök upp.
Redan november 2022 skrev ordförande på hyreskontrakt för butikslokalen i Södra Möckleby. Det var planen att öppna museet där Påsken 2023, men en olycka ändrade lite på sakerna; ordförande föll i februari och bröt båda handlederna. Hjälp med att förbereda lokalen kom sedan från vännerna Élaine (mellersta Öland) och Susan (Danmark) och i slutet på maj hängde alla brickbanden prydligt i lokalen.
Museiintendent Maggie fyllde 5 år 4 maj 2023. Hon er en skyltdocka och har ett tidlöst look om ca 25 år – fast retro-peruken gör henne lite äldre. Efter en dag med många gäster som hon hövligt ska hälsa på, ser hon ut som 93 år.
Pre-öppningen ägde rum 31 maj eftersom en bussfull från Kristianopels Kyrkliga Syförening hade stämt träff. Det var kul att ha 38 personer i den lilla lokalen samtidigt. Ordförande höll ett kort föredrag om brickband, och dessa beundrades och det pratades mycket om handarbete!
Den officiella öppning av BrickbandMuseum blir lördagen den 3 juni. 24 öppetdagar kan vi skryta med säsong 2023 (42 st säsong 2022). I alla fall har det varit en fin sommar 2023 med ganska mycket folk; en mix av dom som lockas av loppis-skylten utanför lokalen utan äkta intresse för brickband, lokala som återkommer för att det är trevligt att något i bygden är öppet, dom som har läst om museet och tycker det är fint – och så är det nörderna som har rest långt för att fördjupa sig, så härligt 🙂
Ordförande ville testa på ’Handarbetscafé på Museet’ och ingick samarbete med Sensus Studieförbund. Samarbetet sköttes inte så bra av Sensus – slarviga fel o dålig kommunikation. I alla fall erbjöd museet gratis/öppen handarbetscafé på museets alla öppetdagar. Första gång kom det 3 glada damer som stannade o stickade hela öppettiden. Sedan kom det ingen och ordförande har virkat solo resten av dagarna. Lokala som ordförande har mött, har uttryckt att idén var så bra. Övervägande om något liknande ska tas upp 2024..
Vi har denna säsong såld kaffe inkl småkakor till museigästerna för föreningen. Inte mycket har tjänats, men eftersom det inte finns någon café i Södra Möckleby med omnejd, har museets kaffeskylt infångat några kaffesugna turister, mest danska, holländska, tyska. Finfina möten – och pratstunder – har det blivit. Människor vill berätta – och lyssna. Tanken har varit att göra lokalen där ’Britts Manufaktur’ i sina glansdagar var en mötesplats, till en mötesplats igen. Det känns lite uppförsbacke.
Innan 1 aug skickar vi in till Skatteverket: deklaration för Ideel Förening.
Styrelsen /FFBB träffas söndagen den 13 augusti i en styrelsemedlem, Marias, trädgård. Hon bjuder sedan på hembakad glutenfri blåbärspaj!
Ordförande gör generellt ett stort PR-arbete för museet: skickar ut pressmeddelanden, ser till att museet nämns i tidningar, hänger upp affischer för att dra medlemmar till FFBB, lägger upp vad som händer på museet på både webbsida (BrickbandsBlogg) och på sociala medier (Instagram, Facebook, Google/My Business) samt diverse kalendrar (tidningar, webb).
Detta året lyckades vi – med en fin bild på museiintendent Maggie – att vara med i ÖlandsBladets Skördefest-bilaga (artikel).
Helgen 9-10 september var det Kulturarvsdagen i hela Sverige. Kulturarvsdagen arrangeras av Riksantikvarieämbetet i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam), och är en del i det europeiska samarbetet European Heritage Days. Vi hade inte särskilt många besökare på museet. Men bara BrickbandMuseum och Ölands Museum Himmelsberga var med i den officiella kalender för evenemang.
Helgen 16-17 september var det Världsarvshelg. Emma Rydnér (Världsarvs-koordinator på kommunen) med kollegor, gjorde igen i år en proffsig broschyr som berättar vad vi aktörer i Världsarvet gör. Det drog faktisk mer folk till museet denna helg – mycket bra!
BrickbandMuseum är medlem i ArbetSam. Det kostar 950kr per år inkl en annons i det rikstäckande katalog över arbetslivsmuseer. Katalogen finns också på webb och som app. Ordförande har gått flera gratis medlems- onlinekurser hos ArbetSam som har gett bra tips, vetskap, inblick i museivärlden! En högkvalitets-förening.
I våras ansökte FFBB om kulturpengar från Mörbylånga kommun och fick 5 000kr! Projektet heter ’BrickbandsHits & Berättelse’ – ett konsertföredrag, såkallad infotainment som kan framföras där människor vill höra brickbandens historia ihopbunden av tidsenliga melodier, spelat live. Utöver att pengarna täcker en ny gitarr till ordförande (den gamla föll ner från väggen och bröt sitt enda handled i sympati med ordförandes tidigare olycka), täcker stödet: 3 x konsertföredrag framförd av Malene Langborg på äldreboendet Lindero (5 juli), äldreboendet Rönningegården (12 september) och biblioteket i Färjestaden (13 november)!
Styrelsen /FFBB träffas söndagen den 22 oktober på Arontorps Kroppkake-restaurang. Det har således hållits 2 styrelsemöten 2023.
Ordförande håller 26/10 möte med kultursamordnare Sofia Jantsch på kommunen – får rådgivning om hur man söker kulturstöd.
Innan deadline 15/11 skickar ordförande 3 ansökningar till kommunens Kultur- & Fritid: ’Stöd till verksamhet inom kulturområdet’, projekt ’VärldsarvsVisor’ och projekt ’Brickband för Barn’.
Ordförande deltar 16/11 i kommunens Kulturforum där alla kommunala föreningar har inbjudits, mötet äger rum i Färjestaden.
Ordförande har sökt till utbildningen som ÖlandsGuide och blir antagen! Förloppet löper från 22/11 – 24/4 2024. Det kan bara gagna föreningen och museet med utbildning. Malene vill ha ’Öland som textilt landskap’ som projekt!
ArbetSam håller en gratis digital kurs om föreningsarbete och hur man motiverar frivilliga, ordförande deltar.
En önskan om en året-om-lokal för museet – där museichefen kan bo bredvid – har skickats ut på sociala medier samt via kommunens näringslivs-nyhetsbrev. Ingen har dock erbjudit något än.
FFBB har kört en medlemsvärvningskampanj ett par månader på sociala medier, också betald annonsering. En lott drogs, bland alla medlemmar, 17 december. Vinnare av en valfri vara från BrickbandsFabriks webbutik blev Carina B.
Trots en kortare säsong, har det varit ett okej/bra år för BrickbandMuseum! Vi har per 31/12 (29/10 2023) 34 stödmedlemmar (20 medlemmar i 2022). Alla öppetdagar har det kommit positiva gäster, minimum 2, maximum 15.
Varför håller man på med kulturskatt? Det är helt säkert inte lönsamt att driva ett museum som inte tar entré, som inte säljer nånting. Många har vänligt tackat för denna möjlighet att se en privat och fin samling av ett smalt stycke kvinno-, folkhems- och slöjdhistoria. Brickband!
En kulturgärning är det! att spara saker för kommande generationer. Det som annars förgår, slängs, bränns, betraktas som värdelöst, har ju kulturhistoriskt värde nu. Lovord i gästboken. Brickbanden som med sina glada färger hänger och ser så vackra ut, berättar om vad dom har varit med om – ett helt arbetsliv i något hushålls tjänst. Alla gånger de skulle hålla i brickan – för att sedan släppa den när kaffet skulle serveras. Alla samtal dom hängt där tysta och lyssnat på. Själva livet har dom varit med om.. ! Det är kanske därför man håller på med kulturskatt 🙂
Författat av ordförande 29 oktober 2023 – m justeringar 1/1 2024.
/Malene Langborg
FFBB /Föreningen För Brickbandens Bevarande www.Brickband.Museum
2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *